Online-workshop Storyspine 14 mei 2020

14 mei 2020 hebben we weer een Zoom bijeenkomst gehad. VAO lid Marcoen Hopstaken gaf de groep een workshop Storyspine. In deze workshop leerde Marcoen Hopstaken de deelnemers werken met de Storyspine als verhaalmodel. Met de Storyspine kan je ingewikkelde informatie in heldere blokken uit elkaar halen zodat je ze in een logische structuur kan vertellen.

Marcoen vertelde eerst hoe de Storyspine in elkaar zit en liet toen de deelnemers gezamenlijk een voorbeeld maken ter verduidelijking.

De Storyspine zit als volgt in elkaar:

 • Er was eens…..
 • Iedere dag…..
 • Tot op een dag …..
 • Waardoor…..
 • Waardoor…..
 • Waardoor…..
 • Tot uiteindelijk …..

De deelnemers hebben gezamenlijk het volgende voorbeeld gemaakt.

 1. Er was eens een kabouter
 2. Iedere dag plukte hij paddenstoelen
 3. Tot op een dag het zo warm was dat hij geen puf meer had
 4. Waardoor hij die dag gewoon bleef zitten
 5. Waardoor er die avond geen eten was
 6. Waardoor de kinderen hongerig naar bed gingen
 7. Tot uiteindelijk de buurvrouw kwam met soep
 8. En sinds die dag eten ze elke dag paddenstoelensoep.

Aan de hand van bovenstaand voorbeeld werd de Storyspine verder uitgelegd.

Stap 1 en 2 worden samen het Exposé genoemd. Dit is de context van het verhaal. De hoofdpersoon wordt omschreven met daarbij een duidelijke schets van zijn/haar situatie. Stap 3 is het motorisch moment. Dat is het moment dat er iets gebeurt in het verhaal, er vindt een grote verandering plaats. De gevolgen van dat motorisch moment zie je in stap 4, 5 en 6. Dit zijn er in het voorbeeld drie, maar kunnen er ook meer of minder zijn. In stap 7 wordt er een einde aan het verhaal gemaakt en in stap 8 is er een nieuwe situatie gecreëerd.

Toen de structuur van de Storyspine helder was, werden de deelnemers in subgroepen van 3 opgesplitst. Elk groepje kreeg de opdracht om een verhaal te maken. Tussen de stappen door werden de subgroepen terug gehaald om elkaars verhalen te beluisteren en waar nodig feedback te krijgen en te verwerken in de vervolgstappen.

Ter afsluiting gaf Marcoen het antwoord op de vraag, wat kun je hier zakelijk mee? De Storyspine kun je heel breed toepassen. Zakelijk bijvoorbeeld in een pitch, verkoopverhaal of offerte.

Voorbeeld: In het exposé schets je jouw klant en het probleem van die klant. Het motorisch moment is dan jouw dienst of product. Nadat de klant jouw dienst/product heeft gebruikt, ondergaat hij/zij een grote verandering. Vervolgens vertel je wat voor uitkomst dat gaat opleveren voor jouw klant. En aan het eind van het verhaal is een nieuwe situatie voor de klant ontstaan.

Je kunt de Storyspine ook omdraaien. Door met de laatste stap te beginnen. Waar willen we naar toe? Als je dat duidelijk hebt, wat moeten we ervoor doen om daar te komen? Dan maak je het model van achteren naar voren en heb je een stappenplan voor bijvoorbeeld een ontwikkeltraject.

Kortom, een erg inspirerende en leerzame workshop. Gegeven door Marcoen Hopstaken.

Dank Marcoen!