VAO filmavond 15 oktober 2019

Biggest little farm

In samenwerking met Theater De Lieve Vrouw werd  de VAO leden wederom een leuke en leerzame film/documentaire voorgeschoteld.

The Biggest Little Farm is een verslag van acht jaren ploeteren door de filmmaker John Chester en zijn vrouw Molly. Zij besluiten hun jeugddroom waar te maken en een eigen boerderij te beginnen. ­Alles biodynamisch en in innige samenspraak met de ­natuur. Eén en ander heeft letterlijk en figuurlijk heel wat voeten in de aarde. Het dorre land wordt volgens een ingenieus systeem geïrrigeerd en bebouwd,  en met de komst van varkens, eenden en kippen wordt hun droom langzaam werkelijkheid.  John en Molly worden geconfronteerd met weerbarstige natuurverschijnselen, zoals droogte,  stormen, natuurbranden, maar ook schadelijke dieren. Zij ontdekken echter dat de kracht van de natuur de remedie kan zijn bij het bestrijden van diverse plagen, waardoor pesticides overbodig zijn. Uiteindelijk lukt het om hun droom te verwezenlijken, reden voor John om zijn optimisme met de wereld te delen:   “De planeet waarop we ­leven, zal niet sterven. Wat op het spel staat is de leefbaarheid van die planeet voor ons mensen. Wat wij op de boerderij zagen, is de enorme veerkracht en zelfhelende potentie van de natuur. Dat is enorm hoopvol en het is echt.”

Bij de nabespreking werd duidelijk dat veel leden onder de indruk waren van de wijze waarop de maker en zijn vrouw met tegenslagen omgaan.

Leren omgaan met tegenslagen begint met het omarmen van risico. Dat is een nog grotere voorwaarde voor het ondernemerschap dan hard werken. Je moet er niet op vertrouwen dat je plannen uitkomen, je moet er op vertrouwen dat je je problemen altijd kan weerstaan.