VAO-Inspiratiemarkt boordevol praktische tips en tricks

Ondernemers die hun expertise delen met andere ondernemers. Dat was de rode draad van de zeer geslaagde online Inspiratiemarkt op 18 mei. Tijdens drie interactieve workshops hebben VAO-leden van elkaar geleerd en elkaar geïnspireerd.

 

Inbox Zero

ofwel: hoe krijg ik die e-mails uit mijn Inbox?

Elske van de Fliert (e-Zero) en Anneke Gros (Servicecultuur) begonnen hun workshop met de vraag hoeveel e-mails de aanwezigen nu in de mailbox hebben staan. De aantallen varieerden van minder dan 10 tot meer dan 50.

Grote verschillen dus en daaruit bleek meteen al hoe verschillend ieder omgaat met e-mails. Elske en Anneke vertelden hoe zij hun mailbox beheren en gaven praktische tips om de mailbox niet vol te laten lopen en regelmatig op te ruimen. Zoals:

1. Zet de Inbox slechts twee keer per dag online om te checken.

2. Zet e-mails in mapjes en maak een things-to-do-lijst.

3. Beslis direct om iets of niets te doen met een mail, of delegeer en stuur de e-mail door naar bijvoorbeeld een collega. Samenvattend blijkt er niet één manier te zijn om een Inbox Zero te krijgen, maar meerdere. Na afloop kregen de deelnemers alle verzamelde tips mee als naslagwerk. Daarmee kan elke ondernemer de aanpak kiezen die bij haar of hem past.

 

Hoe incasseer ik onbetaalde facturen?

Met als motto ‘Jij ben niet de bank voor jouw klant!’ gaf Huub van der Manden (VDSH Incasso & Gerechtsdeurwaarders) de ondernemers handige tips om onbetaalde facturen te voorkomen of te incasseren. Eerst meldde hij dat jaarlijks ruim € 151 miljard van alle facturen te laat of helemaal niet wordt betaald. Dit zorgt voor maar liefst 25% van de faillissementen… Enkele van zijn slimme tips:

1. Plan je facturering niet op één moment, bijvoorbeeld aan het eind van de maand, maar doe het direct. Dan is het project van offerte tot facturatie afgerond.

2. Hanteer een korte betalingstermijn of helemaal géén termijn.

3. Spreek af om een langdurig project tussentijds te factureren.

4. Moet je tussentijds extra kosten maken? Reken ze direct door, niet pas na afloop van het project.

5. Laat de klant meteen betalen via een Tikkie of een pinbetaling.

6. Ook al heb je een joviale relatie met de klant, ga zakelijk om met facturatie. Huubs conclusie: ‘Als je deze tips volgt, heb je mij niet nodig.’

 

Online vergaderen is een blijvertje!

Na de pauze onderstreepte Marcoen Hopstaken (Proversie) dat online vergaderen ook een feestje kan zijn. Marcoen vindt dat wij vaak de lol, de beweging en de speelsheid vergeten. Door mentaal en fysiek te bewegen, bekijk je zaken op een andere manier en zet je lichaam en geest aan tot creativiteit.

Tijdens zijn ‘Wakkerschudworkshop’ gaven de deelnemers zichzelf eerst een andere (allitererende) naam. Vervolgens wilde hij alleen een voet, een hoofd of drie vingers aan één hand in beeld zien, een hilarische oefening.

Daarna vertelden deelnemers in kleine groepjes over hun eerste baantje en maakten daar hun eigen versie van: ‘Welk verhaal is waar?’ Nadat iedereen met aluminiumfolie zijn eigen superheld had gemaakt, sloot Marcoen de workshop af met het bekende spel ‘Steen, papier, schaar’.

Met al deze interactiviteit was iedereen, ondanks het tijdstip, compleet wakkergeschud. Vanaf nu kunnen meetings met VAO-leden zomaar uit de hand lopen…