Wij hadden weer een boeiende ALV van de VAO op 23 maart! Zoals je van ons gewend bent, presenteerden we de cijfers en activiteiten van het afgelopen jaar en was er ruimte voor discussie en jullie vragen. Zoals je ook van ons gewend bent, was deze ALV niet alleen maar een saaie ALV, we hadden een wijnproeverij van Bobtaste. We werden getrakteerd op vier lekkere wijnen uit Europa, mooie verhalen en interessante informatie door Ruud IJzelendoorn, de man van Monique.

Thuis had ieder VAO-lid een pakketje met vier wijnen ontvangen in flesjes met een nummer erop. Een half uur van te voren moesten we die uit de koelkast halen, zodat de wijnen op de juiste temperatuur waren en je meer proeft.

Voordat we de eerste wijn proefden, vertelde Ruud wat algemene zaken over wijnen en gaf hij ons tips. Bijvoorbeeld: koop een fles wijn boven de €7 en je koopt meer kwaliteit. Smaak is en blijft een individueel ding. Maar boven de €7 weet je dat je iets kwalitatiefs goed koopt.

Nieuwe trend is vanwege duurzaamheid dat flessen op z’n retour zijn. In Frankrijk koopt 30% wijn in een bagging box waar 3L wijn in zet. Het is van uitstekende kwaliteit, het is langer houdbaar, goedkoper en duurzamer. Zover is het bij ons nog niet.

De eerste (witte) wijn komt uit Portugal. Portugal is trouw gebleven aan haar eigen druivensoort. Deze druiven zijn met de hand geplukt! Heel mooi natuurproduct.

Na de opening van de ALV, de notulen van vorig jaar en het jaarverslag, zijn we toe aan de tweede witte wijn: een wijn uit Spanje. Ruud vertelt eerst over de verschillende wijngebieden voordat we aan ons wijntje toekomen: een exclusieve wijn dat komt uit Monterrei, Galicië, een heel klein gebiedje uit Noordwest Spanje dicht bij Atlantische oceaan.

Na de financiële stukken en het financieel jaarverslag, gaan we verder met de derde wijn, een heerlijke rosé uit Frankrijk. We leren over de wijngebieden Champagne en Elzas, Bourgogne en Beaujolais. De Beaujolais is weer in opkomst. Uit Languedoc Roussillion komen mooie biologische wijnen voor als je wat lekkers wil. We reizen verder naar Aix en Provence, waar deze Chateux Pigoudet Provence vandaan komt. Klik hier voor een filmpje.

Na de begroting voor 2021 en de korte presentaties uit de portefeuilles, gaan we aan de Oostenrijkse wijn. De Oostenrijkers zijn experts op dit moment in de wijnwereld door zeer strenge wijnwetgeving en controles. Zij hebben daardoor zeer goede wijnen. De wijnbouw is rondom Wenen gecentraliseerd. Wachau is het meest exclusieve gebied waar Grune Feldliners worden gemaakt. Wij proeven de Zweigelt, een rode wijn van Weingut Auer.

Nog een laatste tip in NL: bezoek op een zonnige zaterdagmiddag Aan den Brede Beek in Nijkerk waar je kunt gaan zitten en van een mooi glas wijn kunt genieten.