VAO online op bezoek bij AFAS Software

 

‘Het maakt ons niet uit of medewerkers 0 of 5 dagen in de week naar kantoor komen of alleen maar van onze sportfaciliteiten gebruik maken. Als ze zich maar verbonden voelen.’ Dit was één van de opvallende uitspraken van Herman Zondag, directeur Customer Experience van AFAS Software, tijdens het online-bedrijfsbezoek van de VAO aan dit Leusdense softwarebedrijf.

 

Op 9 februari namen bijna 25 VAO-leden via Zoom, dus vanuit huis, deel aan deze unieke, virtuele rondleiding. Onder leiding van organisatoren Huub van der Manden en Jeroen van der Bijl kregen de bezoekers een aantal filmpjes (zie de links onder deze tekst) te zien. Tussendoor en na afloop gaf Herman Zondag uitleg en antwoord op diverse vragen. Zo ontstond een goed beeld van het hoe en waarom van het nieuwe, futuristisch ogende AFAS-complex (opgeleverd in november 2020) en hoe dat past in de visie van de onderneming.

 

Eigen middelen

Herman werkt al ruim dertig jaar bij het familiebedrijf. Hij kan uitgebreid en enthousiast vertellen over hoe AFAS zich in de jaren heeft ontwikkeld, over de aanleiding voor de nieuwbouw en over de invulling en uitstraling van het nieuwe complex. ‘Het pand is gefinancierd uit eigen middelen. Alles doen wij in eigen beheer en in eigen dienst. Het pand is voor eenderde ingericht voor kantoorfuncties en tweederde voor andere functies, zoals theater, vergaderzalen, congres- en sportruimtes en dergelijke. Daar willen wij de hele regio van laten meegenieten.’

Tweederde blijft thuiswerken

AFAS gaat ervanuit dat na corona tweederde van de medewerkers blijft thuiswerken. Herman: ‘Dat gaat prima, onder andere doordat wij elke medewerker het volste vertrouwen geven en geen gewerkte uren checken. Het klinkt wat tegenstrijdig, maar 2020 was voor ons een fantastisch jaar.’ Herman vindt dienend leiderschap dan ook een belangrijk gegeven: ‘Mijn rol is om medewerkers maximaal te faciliteren, zodat zij zo goed mogelijk kunnen werken en zich prettig voelen. Voor ons is passen bij de AFAS-cultuur belangrijker dan vakinhoudelijke kennis.’

 

Gesprek tussen ondernemers

Zo ontspon zich een geanimeerd ‘gesprek tussen ondernemers’, dat zelfs langer duurde dan de anderhalf uur die we vooraf hadden gepland. Wie wilde nam gewoon volgens planning afscheid en wie wilde doorpraten, kreeg alle ruimte. Dat is dan weer het (laagdrempelige) voordeel van een online-bedrijfsbezoek.

 

Mooi voorbeeld

Het was opnieuw een voorbeeld van het gevarieerde evenementenprogramma dat wij als VAO-bestuur voor 2021 hebben samengesteld. Corona of niet, wij blijven elkaar gewoon ontmoeten! Voorlopig is dat vanzelfsprekend online en we zien vanzelf wel wanneer wij weer ‘live’ kunnen gaan.

 

Een aantal impressies van het AFAS-complex: